Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2008

1η Δράση εντός του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Μοίρασμα του παρακάτω κειμένου:


30 ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.
ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ;

Μετά από 30 χρόνια προσπαθειών το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από τέσσερα χρόνια. Αποτελεί το μοναδικό κινηματογραφικό πανεπιστημιακό ίδρυμα στην χώρα μας, στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Ο αρχικός οδηγός σπουδών σχεδιάστηκε με ιδιαίτερη λεπτομέρεια, κατοχυρώνοντας την ειδίκευση των φοιτητών σε 7 τομείς της κινηματογραφικής τέχνης, προβλέποντας την λειτουργία κτιριακών εγκαταστάσεων 10.000τ.μ., ενώ εξασφάλιζε τη συνέχεια και τη συνέπεια μίας ενιαίας φιλοσοφίας σπουδών.

Τέσσερα χρόνια αγώνων, υποσχέσεων και ματαιώσεων.

Σε κάθε ακαδημαϊκό έτος το πρόγραμμα σπουδών υποβλήθηκε σε αλλεπάλληλες αλλαγές –με συχνά αδιαφανείς μεθόδους και διαδικασίες- διαμορφώνοντας ένα κλίμα αβεβαιότητας και ασυνέχειας στα διδασκόμενα αντικείμενα, αίσθηση που ενισχύθηκε από τη μη εφαρμογή των δύο τελευταίων ετών ως ετών κατεύθυνσης.

Παρά τις υποσχέσεις αρμοδίων γραφείων τα επαγγελματικά μας δικαιώματα δεν έχουν κατοχυρωθεί , ούτε έχει νομοθετηθεί κλάδος παιδαγωγικής επάρκειας.

Με πολλές περιπέτειες σε πολλά και διαφορετικά μέρη μέσα στην πόλη απέκτησε κεντρική στέγαση μόλις πριν ένα χρόνο, σε χώρο ωστόσο διαφορετικό από αυτόν που αρχικά προορίζονταν για τη στέγαση του τμήματος, σαφώς μικρότερο, πάλι ενοικιαζόμενο και με σοβαρές ελλείψεις (λ.χ. κινηματογραφικό πλατό). Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός ήταν πάντα λιτός και σαφώς κατώτερος των φιλοδοξιών του τμήματος.

Για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος το τμήμα επιχορηγήθηκε από το ΕΠΕΑΕΚ με το ποσό των 300.000 ευρώ το χρόνο μέχρι και το καλοκαίρι του 2008. Ωστόσο αυτά τα χρήματα δεν “έφτασαν” τελικά ούτε για την ολοκλήρωση των κτιριακών υποδομών ούτε και για την κάλυψη των υλικοτεχνικών αναγκών του τμήματος. Αυτή τη στιγμή το τμήμα χρηματοδοτείται με 25.000 ευρώ, μόνο από το ΥΠΕΠΘ. Οι καθηγητές οι οποίοι αμείβονταν όλα αυτά τα χρόνια από το παραπάνω ευρωπαϊκό πρόγραμμα, σήμερα αμείβονται με το πενιχρό ποσό των 200 ευρώ. Το υπόλοιπο προσωπικό δουλεύει εδώ και τρεις μήνες χωρίς να έχει υπογράψει σύμβαση μέχρι σήμερα. Παράλληλα, μέσα στα 4 χρόνια λειτουργίας το τμήμα μπόρεσε να εξασφαλίσει από το ΥΠΕΠΘ μόνο 2 μόνιμους καθηγητές διαιωνίζοντας έτσι το πρόβλημα της μη αυτοδυναμίας του, απαξιώνοντας τις λειτουργίες της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Τζάμπα παιδεία φτιαγμένη από φιλότιμες προσπάθειες.

Πιστεύουμε πως για την άρτια ανάπτυξη του τμήματος και την ομαλή λειτουργία του είναι αναγκαία και διεκδικούμε:
- Κρατική μέριμνα και την εφαρμογή της άμεσης πολιτικής βούλησης, που να εντάσσει το τμήμα σε οικονομικά προγράμματα που να εξασφαλίζουν την ανάπτυξή του και την αμοιβή καθηγητών και υπαλλήλων.
- Καλλιτεχνική εποπτεία του προγράμματος σπουδών, που να διασφαλίζει την άρτια καλλιτεχνική μας μόρφωση.
- Άμεση προώθηση της προκήρυξης θέσεων από το ΥΠΕΠΘ για το διορισμό καθηγητών ΔΕΠ ώστε να πραγματοποιηθούν και οι 7 κατευθύνσεις που προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος με καλλιτεχνικές αξιώσεις.

Επίσης, επειδή είμαστε σχολή κινηματογράφου και όχι τηλεόρασης, απαιτούμε την υλική και διδακτική επάρκεια όσον αφορά το φιλμ και την κινηματογραφική κάμερα φιλμ.

Εξαιτίας όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει καθημερινά το νεοσύστατο Τμήμα Κινηματογράφου, με πρόταγμα μια πλήρη, ολόπλευρη και με αξιώσεις κινηματογραφική και καλλιτεχνική παιδεία στον ελληνικό χώρο, δωρεάν και δημόσια, και έχοντας την ισχυρή πεποίθηση πως όλα ανεξαιρέτως τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι απόλυτα συνυφασμένα με την γενικότερη κρίση στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών, προβαίνει με το παρόν (μεταξύ άλλων κινητοποιήσεων) στη δημοσιοποίηση των ζητημάτων που αφορούν το τμήμα, ζητώντας τα απολύτως απαραίτητα και αποσκοπώντας στο να αλλάξει πάραυτα η υπάρχουσα κατάσταση, να βελτιωθούν οι συνθήκες φοίτησης στο νεοϊδρυθέν τμήμα και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου